I da ljudi, masna hrana ne deblja!!!!
Mislim da bi do sada cijeli svijet trebao znati da masna hrana ne deblja. No
reklame i industrija već vremenima „guraju“
mit o proizvodima sa niskim sadržajem masnoća, potpuno nepotrebno i
nekorisno. MASNA HRANA NAS NE DEBLJA-ŠEĆERI DA!!!!
Kalorije koje pojedemo iz masne hrane ne pretvaraju
se direktno u masnoću, kao što nije slučaj i sa prekomjernim uzimanjem proteina
i njihovom direktnom ugradnjom u mišiće. Ne te dvije stvari se ne odvijaju tako jednostavno. Mit o ove dvije teze neopravdano se „vuće“ već desetljećima i mnogi
su upali u tu zamku ishrane sa različitim dijetama koje na kraju su neslavno
završile.
Evo nekoliko znanstvenih činjenica
Jedući
masnoće potiskujete unos ugljikohidrata
Znači za
potrebe jedne osobe dnevni unos kalorija je recimo 100. Jedući više jednih
vrsta nutijenata umanjujete potrebu za drugim nutrijentima. Bez obzira na vaše
ciljeve-želja za gubitkom kilograma, želja za većom mišićnom masom ili slično-
prvo što morate zadovoljiti je potreba za proteinima, zatim uštimavate masnoće
a tek na kraju šećere(ugljikohidrate) ili brojkama 70-protein-20-masnoće-10
šećer(ugljikohidrat)
Iz perspektive gubljenja težine, zamijenimo li masti
sa ugljikohidratima, počinjemo kontolirati cijeli ciklus taloženja i topljenja
masnih kiselina.
Probati ću Vam na jednostavan način objasniti inače vrlo komliciranu biokemiju masnih
kiselina i šećera.
Glavnu ulogu ovdje igra inzulin. Inzulin je hormon
kojeg luči žlijezda gušterača , a služi za regulaciju šećera u krvi, te
metabolizam ugljikohidrata i masti u tijelu. On je transporter koji omogućava
glukozi da iz krvi prodre u tjelesne stanice gdje se pretvara u energiju za
tijelo.Inzulin također omogućava da se prekomjerna glukoza sprema u mišićima i
u jetri (glikogeneza), te regulira sintezu novoga šećera koji ulazi iz jetre u
krvotok (glikogenoliza).
Kad pojedemo šećer (kolač,kruh,keks,pacivo)i
koncentracija glukoze u krvi naraste iznad 100mg/dl, gušterača izluči inzulin,
koji višak glukoze “pospremi” u “skladište”. U tijelu postoje tri skladišna
mjesta: mišićni glikogen, jetreni glikogen i masno tkivo. Očito je da nam je
poželjno da inzulin glukozu pospremi u prva dva navedena depoa. Međutim,
inzulin ne mari previše za naše želje, nego jednostavno radi ono za što je
programiran.
Što radi povišeni inzulin:
1.Inzulin zaustavlja
enzim naziva „hormone-sensitiv lipaza“ koji je odgovoran za razgradnju
masnog tkiva. Kad taj enzim radi svoju zadaću, masti (trigliceridi) se
razgrađuju do slobodnih masnih kiselina, oblika koji možemo iskoristiti u
energetske svrhe, dakle potrošiti.
2.Inzulin smanjuje potrošnju masti. Umjesto da se za
energiju troše masti, u prisustvu inzulina tijelo prednost daje drugim
supstratima, tj. ugljikohidratima. Opet, inzulin samo radi svoju funkciju, a to
je rješavanje viška glukoze u krvi.
3.Inzulin potiče sintezu masnih kiselina u jetri,
dakle postavlja temelje za izgradnju masnog tkiva. Ta aktivnost inzulina je
direktno ovisna o suvišku ugljikohidrata koji ostane nakon što se dio spremi u
glikogenske rezerve, a dio odmah potroši kao energija.
4.Inzulin aktivira lipoprotein lipazu. Dakle, nakon što se masne kiseline
sintetiziraju u jetri i budu pretvorene u trigliceride, preuzimaju ih
lipoproteini (VLDL) koji su njihovi prijenosnici. U takvom obliku, trigliceridi
se ne mogu pohraniti u masno tkivo. Iako cirkuliraju krvotokom, trigliceridi se
neće samo tako ugraditi u masno tkivo. I sad, što radi inzulin: aktivira
lipoprotein lipazu koja razgrađuje trigliceride ponovo do masnih kiselina te na
taj način omogućuje njihovu apsorpciju i spremanje u masne stanice
Da objasnim sada što rade masnoće
Masne kiseline su strukturni dio svake pojedinačne
stanice u tijelu. Dakle ne govorimo samo o masnim stanicama, govorimo o SVAKOJ
STANICI U TIJELU.
Masnoće su potrebne za pravilnu apsorpciju
najvažnijih vitamina u tijelu A,D,E,K. Zanimljivo to su ujedno i vitamini
topivi u mastima. Tako na primjer masnoća u žumanjku bogata je vitaminima A i D.
Priroda je mislila na naše potrebe, no ako konzumiramo pasterizirano obrano
mlijeko sa dodanim sintetičkim D vitaminom ( jer je prirodi izdvojen zajedno sa
mastima), nemamo baš velike koristi.
Masnoće su izvor energije, i to ne eruptivne
energije kao šećeri, već sporo goruće energije. Dakle jedući masnoće dajete tijelu
energiju na korištenje kroz par sati, istodobno odmarate gušteraču, jetru i
druge organe koji izrazito burno rade kad jedete šećere.
Masnoće igraju važnu ulogu u upalnim procesima. Neke
masnoće uzrokuju upalu u organizmu kad je ona potrebna, druge masnoće gase
upale. Bitna je kvaliteta unijetih masnoća.
Neki hormoni nastaju iz masnoća(adipznog tkiva) kao
što su: Leptin, Aromataze, TNF alfa,IL-6, Angiotenzin, Adiponektin-povećava
osjetljivost stanica na inzulin i pomaže prevenciji dijabetesa tip2, Lipoprotein
lipaza
Leptin je hormon koji nastaje direktno iz masnih
stanica, i luči se direktno u krvotok. Leptin je „glavni prekidač“ koji mozgu
daje informaciju kad smo gladni a kad siti, a djeluje tako što daje signal mozgu o stanju masnoća u
organizmu. Leptin i inzulina su antagonisti, znači da kad jedemo
šećer (ugljikohidrat) inzulin je visok a leptin nizak, te mozak ima informaciju
da ima malo masnoća u tijelu i tjera vas da jedete još i još, tako dugo dok
leptin ne poraste i ne da mozgu signal - e sad je dosta imamo dovoljno masnoće.
Često kod debljih ljudi je zamijećena i vioka
koncentracija leptina u krvotoku. Razlog je taj što je dio u mozgu koji je
odgovoran za leptin je upaljen. Prvi zadatak kod takvih „pacijenata“ trebao bi
biti provjera propusnosti crijeva i test intolerancije na hranu.
Vidimo na slici da razgradnjom masnih stanica
dobivamo glukozu(šećere u jetri)- gornji kvadratić, a u donjem kvadratu vidimo,
da u ostalim tkivima jedan dio masnoće služi za dobivanje energije(Krebsov
ciklus). Ova slika je namijenjena onima koji se boje da ne "ostanu" bez ugljikohidrata (šečera).
Zaključimo:
Jedući masniju hranu:
-dulje ostajemo siti,
preko mehanizma niski inzulin-visoki leptin
-zbog
nižeg inzulina a višeg glukagona topimo postojeće masno tkivo
-smanjujemo
upalne procese
-dajemo
jetri i gušterači da „dišu“ laganije
-gubimo
na tjelesnoj težini umjereno i polagano
Zdrave masnoće su:
-Svinjska mast
-Goveđi loj
-Guščja,pačja mast
-Maslac
-Kokosova mast
-Maslinovo ulje
-Konopljino ulje
-Bućino ulje
-Goveđi loj
-Guščja,pačja mast
Hrana bogata zdravim masnoćama:
-
Sardine(svježe ili jedite konzervirane)
-
Iznutrice (jetra, srce) od pašnih
životinja
-
Jaja (barem 2 kom za doručak svaki dan)
-
Svježe meso ( govedina, junetina)
-
Domače kobasice i špek ( marinirane samo
u morskoj soli i papru)
-
Svježa svinjetina ( samo 2 puta tijedno)
Uvijek, al uvijke gledajte
da su ulja i masti nerafinirane(nehidrogenizirane), prerađene na što nižoj
temperaturi( kako bi svi korisni elementi ostali sačuvani), svježi ( zapamtite
auto oksidacija masti (kvarenje) odvija se i na temperaturi od -40C), znači
kvarenje masti gotovo da se ne može zaustaviti, zato pazite kod kupnje mesa i
mesnih prerađevina da je svježe.( Zamrznuto meso nekad u hladnjačama može stajati i do 18 mjeseci, i gotovo uvijek ima pokrenute
procese kvarenja unutar samog mesa.)
Nemojte odvajati ono masno sa pečenog šnicla ( koliko vidim to svi rade)- TO JE ZDRAVO
Zapamtite rečenicu: Masnoća sagorijeva u
struji šećera.
Zaboravite na današnje savjete prehrane oko zdjele
sjemenki za doručak, malo tjestenine za ručak, namaz na kruh navečer, sve vam
su to zombi priče stare 20 godina koje nikad nisu „ držale“ vodu
Želite li biti zdravi prehrambena piramida mora vam
izgledati ovako:
Nema komentara:
Objavi komentar