ŽELUČANA KISELINA- 1.dio
Sigurno ste u posljednje vrijeme vidjeli reklame „bol u
trbuhu, žgaravica, vjetrovi, loša probava - uzmite proizvode za smanjenje
želučane kiseline“. Proizvodi za smanjenje želučane kiseline jedni su od
najprodavanijih proizvoda na svijetu. Međutim u stvarnosti istina, do koje
nećete tako lagano doći, je upravo suprotna.
Svi znamo da se u povijesti mislilo da je zemlja ravna
ploha, i tko dođe do kraja past će u ponor. Sve dok neki hrabri mornari (Babilonski
astrolozi 3000 prije Krista) nisu odlučili doči do kraja, pa i preko i vratili
se na početnu točku. Bila je to vjerojatno REVOLUCIJA.
U sadašnjosti imamo desetke takvih revolucija, ali po mojem
mišljenju marketing je toliko jak i velik, da se te revolucije slabo čuju.
No da se vratimo na želučanu kiselinu.
Želučana kiselina nije nešto čega se moramo bojati (osim ako
već nemamo čireve, lezije ili neke ostale promjene u želucu) prouzrokovane MANJKOM
želučane kiseline. U tom slučaju pažljivije postupajte sa dolje napisanim i
pokušajte se savjetovati sa liječnikom.
Zašto je važna
želučana kiselina?
U beskrajnoj mudrosti ljudskog tijela, želudac je dizajniran da proizvodi
kiselinu koja je potrebna za pravilnu probavu i razgradnju hrane. O mehanizmu
proizvodnje nećemo govoriti jer je dosta komplicirano, te biste vjerojatno
zaspali čitajući post do kraja.
Kad želudac pravilno radi, stanice proizvode kiselinu od pH 1.5-3.0.
(pH je mjera za kiselos ili lužnatost otopina. pH-1 jako kiselo (kiselina u
auto akumulatoru), ph-7 neutralno (pitka voda) ph-14- jaka lužina.
Samo da dočaram jačinu pH 1.5- da kap padne na drvo izgorjela bi rupa u
drvu, pa ipak našem želucu nije ništa. Kako to? Unutarnje stanice želuca
zaštićene su od vlastite kiseline slojem mukoze (neka vrsta sluzi) i epitelnih
stanica koje proizvode bikarbonatnu otopinu (nešto kao soda bikarbona) da
neutraliziraju proizvedenu eventualno prejaku kiselinu.
Zar to nije jedno od čuda prirode?
Želučana kiselina
potrebna je za više procesa:
- Razgrađuje proteine u oblike koji su lako probavljivi
- Aktivira enzim pepsin, koji je odgovoran za probavu proteina
- Inaktivira rast mikroorganizama unijetih preko hrane
- Signalizira kad je hrana (želučan kaša) dovoljno razgrađena da napusti želudac.
Eto, kad sve radi dobro hrana se razgradi, odlazi u tanko crijevo itd, itd
– i svi su sretno živjeli do kraja života.
No što se događa kad je želučana kiselina preniska (ph 4, 5 pa čak i 6),
simptomi mogu biti:
- Žgaravica
- GERD
- Podrigivanje
- Štucanje i plinovi odmah nakon jela
- Izrazita napetost trbuha nakon jela
- Zatvori/proljevi
- Kronične crijevne upale
- Neprobavljeni komadi hrane u stolici
- Alergije na hranu
- Akne
- Manjak nutrijenata (vitamin B12, željezo, selen, cink …)
- Suha koža i kosa
- Ispucali nokti
- Osteoporoza
- Helycobacter pylori
- Autoimune bolestiA vi ste mislili da je to od prejake kiseline. A, ne ne.Što se događa kad je kiselina preslaba (opet pH 3,4,5-a mora biti 1.5-3) dolazimo do problema disfunkcije probavnog sustava.Tendencija tijela je da zadrži želučanu kašu u želucu tako dugo dok tijelo ne proizvede dovoljno jaku kiselinu (ph1.5-3). Tu počinju problemi. Predugo zadržavanje hrane u želucu uzrokuje - TEŽINU U ŽELUCU, OSJEĆAJ PUNOĆE, počinju se stvarati uvjeti za rast mikroorganizama koji se hrane ugljikohidratima iz želučane kaše - PLINOVI, PODRIGAVANJA.Ono što je zanimljivo kod želuca da ima dva ventila( na slici gornji dvosmjerni-Esophageal sfinkter, te donji jednosmjerni Pylorik sfinter) koji se zatvaraju i otvaraju proporcionalno sa pH želuca.Ako nam je kiselina u želucu pH 1.5-3 gornji sfinkter se steže čvrsto kao opruga, a ako je pH niži i sfinkter je opušteniji. Eto nama uzroka ŽGARAVICE, GERD-a,H. HERNIJE itd……Najgore od svega je to što nam doktori na to propisuju blokatore proton pumpi (to su one stanice koje proizvode kiselinu u želucu) da nam još pogoršaju stanje. Istina osoba se osjeća bolje ali samo zato što jednjak odnosno dio iznad sfinkera nema onu mukozu (sluz) koja bi ga štitila od bilo kakve kiseline, pa i one pH 4 ili 5, te tim tabletama “štitite” jedino jednjak, ali ne rješavate si osnovni problem - PRESLABA ŽELUČANA KISELINADonji Pylorik sfinkter je jednosmjerni sfinkter i on se jednostavno neće otvoriti dok se ne stvori dovoljno jaka kiselina (koja ga i otvara) da razgradi želučanu kašu. Želudac postaje kao plinski kotao pod pritiskom.
I sad kad se to sve lagano kuha, donji Pylorik sfinkter ne popušta i kud višak odlazi- u jednjak.S vremenom stvori se nešto kiseline te donji “ventil” polagano ipak počinje propuštati hranu u dvanaesterac, ali zbog neadekvatnog pH kaše, ne aktivira se prekidač za otpuštanje natrij bikarbonata koji “razblaži” tu želučanu kašu. Zbog prejake kiseline u dvanaestercu nastaju ČIREVI.Također, sad zbog previsokog pH želučane kaše, ne dolazi do aktiviranja enzima gušterače
koji bi trebali razgraditi hranu do vrlo sitnih čestica. To dovodi do “oštećenja” stjenke tankog crijeva, oštećene stjenke slabije apsorbiraju vitamine i minerale, a dugoročno do veeeeelikih problema, kao npr. PROPUSNA CRIJEVA, NASTANAK ALERGIJA, UPALA, AUTOIMUNIH BOLESTI …Imate li neke slične simptome, istražujte, pitajte, tražite doktore da vam izmjere pH kiseline, jer Vi imate na to pravo.Pokušajte suplementirati sa Betain HCL kapsulama, mnogima je pomoglo. Zapamtite po nekim istraživanjima 90 % stanovnika ima preslabu želučanu kiselinu, ali nekome nije u interesu da budete zdravi.
Nadam se da sam Vam ovim postom barem malo pomogao u otkrivanju vaših problema.
O uzrocima manjka želučane kiseline u drugom dijelu.
Hvala vam puno na ovim korisnim informacijama,ja godinama imam problem sa glutenom i autoimunim oboljenjem,sad vidim da je problem ustvari ovaj koji ste vi naveli.Hvala puno!
OdgovoriIzbrišiJako zanimljiva teorija, ali ja sam pokusala da ne pijem inhibitore protonske pumpe samo dva dana i nocu me je budio sadrzaj iz zeludca i kisline a zeludac me je mnogo boleo i previse da bih mogla da izdrzim.Zasto se gornji sfinkter otvorio a trebalo bi da je stegnut usled jake kisline?Inace pijem te lekove vec tri meseca a tegoba mi je bila bol u zeludcu i osecaj kao da mi hrana stoji i ne vari se a dijagnoza gastritis hronicni.Najvise bih volela da ne moram da pijem ovhronicni.i da poslusam vasu sugestiju ali nazalost kod mene to ne funkcionise tako kao sto ste opisali.
OdgovoriIzbriši