Gluten, gluten, gluten. Sve više artikala reklamira se „bez glutena“ ili ti gluten free. Što je to
sad, zašto je gluten (kruh) toliko loš, ako se navodi još od Biblijskih
pisanja. Eeee tu je problem. Ajde da vam objasnim prvo što je to uopće gluten i
gdje se nalazi.
Prvotna pšenica i to
8500 prije Krista zvala se Einkorn i imala je samo 14 kromosoma. Tadašnji ljudi
uvidjeli su da ta pšenica(tadašnja trava) ima „pekarska“ svojstva, pa su
sakupljali sjeme i sijali ga svake godine. Sa vremenom ta Einkorn trava križala
se sa kozjom travom koja je sličila Einkorn-u, i isto je imala 14 kromosoma. Tu
je nastala vrsta Emmer sa 28 kromosoma. Emmer se pojavio negdje u vrijeme
Krista, i ta pšenica počinje se spominjati u kruhu našem svagdašnjem. Nevezano
za temu, negdje u dolini Nila kad su miješali vodu i Emmer pšenicu(brašno)
primjetili su lagana nadimanja tijesta- nastale prve lepinje. (kasnije se
ispostavilo da voda u Nilu je izrazito bogata kvascima).
Dakle nakon Emmer pšenice kreće era izrazitih križanja
pšenica sve do današnjih vremena kad smo dobili pšenicu naziva Triticum
Aestivum sa 42 kromosoma. Da vas ne umaram dalje, uglavnom upravo taj 42 kromosom podložan je raznim manipulacijama
križanja, i dosta znanstvenika se slaže da je to upravo razlog naše
intolerancije na proizvode od pšenice. Da sumiramo MI NE JEDEMO kruh od pšenice
kakvu su jeli naši preci, naša pšenica je plod križanja i modifikacija.
Dakle gluten se nalazi u:
PŠENICA JEČAM RAŽ ZOB
Nalazimo ga u manjim količinama u još nekim žitaricama kao
pir, tritikal (pšenoraž)
A da i krumpir nema gluten.( imao sam i takva pitanja) J.
A sad zrno pšenice.
Ova vanjska smeđa omotnica zrna(Bran) su mekinje ili posije.
Ovaj donji okrugli dio(Germ) je klica, a sve ostalo je endosperm i tu je
gluten.
No što je Gluten.
Gluten
je PROTEIN i ako pročitate moj blog(http://zastosmobolesni.blogspot.hr/2015/07/uvod.html),
i mi
smo SASTAVLJENI OD PROTEINA. I TU NASTAJE PROBLEM!!!!!
Naime
ako imate zdrava i nepropusna crijeva (što neznate) jedenjem hrane koja sadrži gluten ne može vam
se ništa dogoditi. Kruh, pecivo, tijesto odlazi kroz želudac u crijevo,
organizam povuče iz tijesta vitamine, minerale, i ostale korisne tvari a
ostatak izbaci iz organizma van.
Problem
nastaje kod propusnih crijeva kad taj gluten uđe u krvotok. Naime dio ovog
proteinskog lanca(gore na slici) sličan je ljudskom proteinu, te ga crijeva ne
razlikuju od našeg proteina, te on kao takav ulazi u krvotok.
Presijek
naših crijeva i mjesto gdje gluten ulazi u krvotok.
Tu ga skuže naša „obrambena
vojska“(imunosustav) i započinje rat. Gluten odlazi u razne organe u tijelu i
stvara upale. Da napomenem NE MORATE imati Celijakiju da bi prestali jesti
gluten, dovoljna su vam propusna crijeva da vam krenu bolesti (autoimune bolesti) recimo
astmu, ili artritis ili giht. Da,da sve to od jedenja finih
buhtlica i lisnatih peciva i kruha.
Nažalost
ali takva nam je sadašnjost.
E sad
koga zanima gluten je sastavljen od:
Gluten je protein sastavljen od dvije jedinice Glijadina i
Glutenina.
Glijadin je vodotopiv dio proteina i odgovoran je za dizanje
tijesta(oni koji rade seitan, kad ispiru kuglu tijesta ispiru glijadin, a ono
što ostane je glutenin)
Postoje
alpha-, beta-, gama- i omega-gliadin, i oni koji rade intoleranciju na gluten
morali bi tražiti antitijela na sve ove grupe. (mislim da se kod nas na
testovima traži samo alfa, te ako je nalaz negativan vi “NEMATE” intoleranciju
na gluten, a vama i dalje nije dobro. Što sad? Da vam kažem, moju dijagnozu-IZBACITE
PEKARSKE PROIZVODE, ZAPRŠKU, TIJESTENINU, KEKSE…….., iz prehrane barem na
mjesec dana.Ako vam se stanje popravilo IMATE intoleranciju na gluten (i
vjerojatno propusna crijeva).
Ja ne promoviram upotrebu lijekova, nekih modernih
medicinskih procedura ili skupih pomagala, svrha mojeg pisanja je da vam
savjetujem jednostavnu promjenu u Vašoj svakodnevnoj prehrani, a koja Vam može
pomoći u neočekivanim i nevjerojatnim pomacima u zdravlju, čak i više nego što i
sami možete u to povjerovati.
Znate što je ovo? Trbuh od tijesta. Da, da. Pogledajte malo
oko sebe i vidjet ćete da je 80 % ljudi sa ovakvim „simptomima“,a možete i pročitati
na tisuće i tisuće članaka o“Wheat belly“ ili trbuh nastao jedenjem tijesta.
Još su nas na faksu učili da jedna kifla na dan(više nego što nam je potrebno)
za 20 godina daje Vam 20 kg težine.
Jeste li znali da kad izbacite gluten iz prehrane, izbacili
ste i komponentu glijadin proteina-
glijadin morfin , komponenta odgovorna za
stimuliranje apetita slična morfiju. Ono što je još gore glijadin morfin ima
ovisničko dijelovanje (slično nikotinu iz cigareta), tako da mi često nismo
niti svjesni zašto jedemo kruh. Pa ovo može biti jedno od objašnjenja.
Nakon izbacivanja glutena iz prehrane, za otprilike 3
mjeseca prvo vam se počinju topiti kile, otprilike izgubite 10-15 kg unutar 6
mjeseci( ovisno o dobi ili spolu), zatim vam
pada potreba za kalorijama(niste više toliko gladni), oko 400 kal/danu,
i sve to bez ikakvih dijeta, smanjenja masnoća, smanjenja porcija hrane. Sve se
to dogodi samo od sebe kad izbacite gluten iz prehrane.
E sad, oni kojima se teško odvojiti od slasnih pekarskih
proizvoda i kolača padaju u zamku
bez glutenske zamjene.
Pazite slijedeće, NE JEDITE hranu koja se izrazito
reklamira kao bez glutenska hrana! Zašto?
Pšenično brašno podiže šečer u krvi jače od bilo koje hrane,
uključujući bijeli šečer.
„Nova hrana“-bezglutenska hrana podiže šečer u krvi još više od
pšeničnog brašna. Proizvođači umjesto pšeničnog brašna, umiješavaju rižino brašno,
tapioka škrob, krumpirovo brašno, guar gumu, kako bi dobili sličnost proizvoda,
a baš ti kokteli podižu šečer u krvi nebu pod oblake.
A sve vam to dalje vodi povećanju težine,bolestima srca,
artritisu, ponovnoj pojavi trbuha, tumorima itd,itd. To je i jedan od razloga
zašto mnogi ljudi sa celijakijom( ne jedu bijelo brašno) postaju dijabetičari i
gojazni.
Eto to vam je dio naše stvarnosti.
Pokušajte se vratiti na stvarnu hranu, ribu,meso, jaja,
masline, maslinovo ulje, svinjska mast, povrće.
Pokušate li se „skinuti“ sa glutena 100% odmah vam kažem da
je to skoro nemoguća misija.Zašto?
E pa gluten je i ljepilo, i to vrlo jeftino. Nećete
vjerovati da se gluten nalazi u 90% proizvoda koje danas kupujemo, od šampona
za kosu do rizli za motanje duhana.
I da ne obeshrabrim one koji pokušavaju nešto sa svojim
zdravljem, izbacite li bijelo brašno iz prehrane već ste na pola puta do
zdravlja.
Zoran Vručina dipl.ing. preh.teh.
Vrlo jasno razjašnjeno ! POKUŠAJMO provesti u djelo ove savjete! Hvala Zorane!
OdgovoriIzbriši