nedjelja, 11. listopada 2015.

NEVOLJA U MLIJEKU







Prva tekućina koju smo okusili dolaskom na svijet bila je upravo mlijeko. Taj proteinski nektar omogućio je svima nama da preskočimo one prve dane života sa što manje stresa i problema. Mlijeko je osnovna hrana svih sisavaca u početnim fazama života, i tu je priči kraj. Zašto? Jedino ljudska rasa, od svih sisavaca na zemlji, pije mlijeko u odrasloj dobi. Zar to nije čudno.

Znamo da je mlijeko bogato vitaminima i mineralima, željezom, kalcijem,magnezijem itd.

No opet, i u ovom slučaju, problem nastaje u sadašnjosti, u industrijskom vremenu kojemu smo nažalost svjedoci.

 

Od čega se mlijeko sastoji:

 87.1% voda,  3.9% masnoća, 3.4% protein (80 % kazein+20% protein sirutke),

 4.8% laktoza (mliječni šećer),  0.8% minerali.

Sa kojim se problemima susreće mliječna industrija svakodnevno:

Na našim mliječnim farmama najveća briga vodi se oko količine proizvodenog sirovog nehomogeniziranog mlijeka. Drugi izazov farmera je dobava (kupnja) visoko genetskog, pašnog materijala( muznih krava). Treči i najveći izazov je tražiti A2/A2 genetski material i maknuti se od A1/A1. Što, tko, zašto? Naravno večina farmera nije nikad niti čula za A1 ili A2 genetiku, što im nije niti za zamjeriti.

Do nedavno, a ni nakon studija prehrane, ni ja nisam imao pojma o A1 ili A2 genotipovima muznih krava, a izborni predmet mi je bio baš tehnologija mlijeka J.

Moje istraživanje počelo je sa mojim neugodnim problemima,  nakon svakodnevnog  konzumiranja mlijeka uz jutarnju kavicu.

Da nastavimo sa kravicama.  A1 je genetski mutirani beta kazein protein u mlijeku.

 

Nakon što sam pronašao knjigu  profesora Keith Woodford-a  sa Fakulteta za farm management na Novom Zelandu, koja se zove “Vrag je u mlijeku”(možete ju i vi pronaći na net-u) rješenje mojih zdrastvenih problema iskočilo je isti čas na vidjelo. Prestao sam piti mlijeko i problemi su nestali.

Naravno i knjiga je postala bestseller i uzburkala mnoge krugove od proizvođača, potrošača, do medicinskih krugova,  nakon kojih  su znanstvenici zaključili da bi i mlijeko moglo biti uzrok mnogih zdrastvenih problema, za koje se nije znao točan uzrok.

 

Da ukratko objasnim.

A2 krave su afrički tip krava (mršave, sa dugačkim rogovima) i daju 2-3 litre mlijeka dnevno.

Profesor Keith  vjeruje da je mutirani gen nastao u Holstein pasmini goveda prije stotinu godina, ali se križanjem raširio po cijelom svijetu, jer su Holstein pasmine goveda poznate po visokoj proizvodnji mlijeka.

 

U znanstvenim krugovima došlo je do spoznaje da zdrastveni problemi kod ljudi nastaju na sitnom fragmentu proteina kazeina u mutiranom A1 mlijeku. Danas većina krava u svijetu ima mutirani A1 protein kazein.

Da jednostavije objasnim.

 

 

 


Beta kazein u kravljem mlijeku sačinjen je od 229 amino kiselina (plavih kružiča). Razlika između mlijeka A2 krava i A1 krava je na mjestu 67 u lancu. Tu je kod krava A2 aminokiselina PROLIN, a kod A1 krava HISTIDIN.

PROLIN ima vrlo jake veze sa susjednim aminokiselinama, dok HISTIDIN ima slabije veze. Upravo na tom mjestu, kad konzumiramo mlijeko naši enzimi pocijepaju protein i nastane manji lanac od 7 aminokiselina koji se zove beta-kazomorfin-7( BCM7/BKM7).

Da dobro ste pročitali kazomorfin. Još jedan opijat.

Tko je čitao članak o gluten mogli ste pronaći ovisnost o glutenu-glijadin-morfijat spoj.

 Kazomorfin ima narkotička (opijatska) svojstva. (Toplo mlijeko uvečer pomaže vam da lakše zaspite- kazomorfin). Uslijed zagrijavanja mlijeka iznad 48°C, kida se proteinski lanac i nastaje BKM7 - ujedno dokaz da pijemo mlijeko A1 krava.

Upravo taj BCM7 spoj otkriven je u većim količinama kod ljudi koji su patili od raznih alergija, astmi, srčanih oboljenja, upalnih procesa u crijevima (nadutost, plinovi, proljevi), kojima nisu znali uzrok, sve do ovih novijih otkrića.

Naime BCM7 je antigen-spoj koji ulazi u krvotok ljudi i prouzrokuje upale u tijelu - objasnio sam u postu o propusnim crijevima (http://zastosmobolesni.blogspot.hr/2015/08/imamo-li-propusna-crijeva.html)

 

Kozje, ovčje, magareče, bivolje mlijeko su večinom sva A2 mlijeka, tako da je i to razlog zašto se kod nekih ljudi (osobito djece) zdrastveno stanje znatno popravi kad krenu konzumirati mlijeka od tih životinja.

 

 

Drugi, možda još veći razlog zašto treba izbjegavati piti mlijeko je gubitak kalcija iz kosti. Da dobro ste pročitali. Bombardirani smo reklamama o bogatstvu kalcija u mlijeku i koristi konzumiranja mlijeka, ali  istina je sasvim drugačija. Naime, neto dobit organizma za kalcij je u negativnom smjeru ako konzumiramo mlijeko.

Naime, sva hrana koju konzumiramo a bogata je fosfatima (mlijeko spada u tu grupu) ostavlja “kiseli pepeo” nakon probave, i samim time kiseli organizam ili spušta pH organizma. Tijelo, da bi kompenziralo (podiglo) pH organizma, mora “ukrasti” alkalne minerale kao što je kalcij iz kostiju. Iako mlijeko sadrži kalcij, tijelu je potrebno duplo više kalcija iz kostiju da neutralizira pH.

Mnogi liječnici u svijetu slažu se da je to još jedan mogući uzrok nastanka osteoporoze.

 

Eto, ako možete i “morate” piti mlijeko tražite svježa nehomogenizirana, neprerađena mlijeka od pašnih životinja po mogučnošću A1 genotipa.

 

 

 

Zoran Vručina dipl.ing.preh.teh.

 

3 komentara:

  1. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Da li je to možda lapsus kada na kraju piše preporuka da pijemo mlijeko pašnih životinja A1 genotipa. Ne bi li trebalo pisati A2 genotipa?

    OdgovoriIzbriši