Prva tekućina koju
smo okusili dolaskom na svijet bila je upravo mlijeko. Taj proteinski nektar
omogućio je svima nama da preskočimo one prve dane života sa što manje stresa i
problema. Mlijeko je osnovna hrana svih sisavaca u početnim fazama života, i
tu je priči kraj. Zašto? Jedino ljudska rasa, od svih sisavaca na zemlji, pije
mlijeko u odrasloj dobi. Zar to nije čudno.
Znamo da je
mlijeko bogato vitaminima i mineralima, željezom, kalcijem,magnezijem itd.
No opet, i u ovom
slučaju, problem nastaje u sadašnjosti, u industrijskom vremenu kojemu smo
nažalost svjedoci.
Od čega se mlijeko
sastoji:
87.1% voda,
3.9% masnoća, 3.4% protein (80 % kazein+20% protein sirutke),
4.8% laktoza (mliječni šećer), 0.8% minerali.
Sa kojim se
problemima susreće mliječna industrija svakodnevno:
Na našim mliječnim
farmama najveća briga vodi se oko količine proizvodenog sirovog nehomogeniziranog
mlijeka. Drugi izazov farmera je dobava (kupnja) visoko genetskog, pašnog
materijala( muznih krava). Treči i najveći izazov je tražiti A2/A2 genetski material
i maknuti se od A1/A1. Što, tko, zašto? Naravno večina farmera nije nikad niti čula
za A1 ili A2 genetiku, što im nije niti za zamjeriti.
Do nedavno, a ni nakon
studija prehrane, ni ja nisam imao pojma o A1 ili A2 genotipovima muznih krava,
a izborni predmet mi je bio baš tehnologija mlijeka J.
Moje istraživanje
počelo je sa mojim neugodnim problemima, nakon svakodnevnog konzumiranja mlijeka uz jutarnju kavicu.
Da nastavimo sa
kravicama. A1 je genetski mutirani beta kazein protein u mlijeku.
Nakon što sam
pronašao knjigu profesora Keith Woodford-a
sa Fakulteta za farm management na Novom
Zelandu, koja se zove “Vrag je u mlijeku”(možete ju i vi pronaći na net-u) rješenje
mojih zdrastvenih problema iskočilo je isti čas na vidjelo. Prestao sam piti
mlijeko i problemi su nestali.
Naravno i knjiga
je postala bestseller i uzburkala mnoge krugove od proizvođača, potrošača, do
medicinskih krugova, nakon kojih su znanstvenici zaključili da bi i mlijeko
moglo biti uzrok mnogih zdrastvenih problema, za koje se nije znao točan uzrok.
Da ukratko
objasnim.
A2 krave su
afrički tip krava (mršave, sa dugačkim rogovima) i daju 2-3 litre mlijeka dnevno.
Profesor Keith vjeruje
da je mutirani gen nastao u Holstein pasmini goveda prije stotinu godina, ali
se križanjem raširio po cijelom svijetu, jer su Holstein pasmine goveda poznate
po visokoj proizvodnji mlijeka.
U znanstvenim
krugovima došlo je do spoznaje da zdrastveni problemi kod ljudi nastaju na
sitnom fragmentu proteina kazeina u mutiranom A1 mlijeku. Danas većina krava u
svijetu ima mutirani A1 protein kazein.
Da jednostavije objasnim.
Beta kazein u kravljem
mlijeku sačinjen je od 229 amino kiselina (plavih kružiča). Razlika između
mlijeka A2 krava i A1 krava je na mjestu 67 u lancu. Tu je kod krava A2 aminokiselina
PROLIN, a kod A1 krava HISTIDIN.
PROLIN ima vrlo
jake veze sa susjednim aminokiselinama, dok HISTIDIN ima slabije veze. Upravo
na tom mjestu, kad konzumiramo mlijeko naši enzimi pocijepaju protein i nastane
manji lanac od 7 aminokiselina koji se zove beta-kazomorfin-7( BCM7/BKM7).
Da dobro ste
pročitali kazomorfin. Još jedan opijat.
Tko je čitao
članak o gluten mogli ste pronaći ovisnost o glutenu-glijadin-morfijat spoj.
Kazomorfin ima narkotička (opijatska)
svojstva. (Toplo mlijeko uvečer pomaže vam da lakše zaspite- kazomorfin).
Uslijed zagrijavanja mlijeka iznad 48°C, kida se proteinski lanac i nastaje
BKM7 - ujedno dokaz da pijemo mlijeko A1 krava.
Upravo taj BCM7
spoj otkriven je u većim količinama kod ljudi koji su patili od raznih
alergija, astmi, srčanih oboljenja, upalnih procesa u crijevima (nadutost,
plinovi, proljevi), kojima nisu znali uzrok, sve do ovih novijih otkrića.
Naime BCM7 je
antigen-spoj koji ulazi u krvotok ljudi i prouzrokuje upale u tijelu - objasnio
sam u postu o propusnim crijevima (http://zastosmobolesni.blogspot.hr/2015/08/imamo-li-propusna-crijeva.html)
Kozje, ovčje, magareče,
bivolje mlijeko su večinom sva A2 mlijeka, tako da je i to razlog zašto se kod
nekih ljudi (osobito djece) zdrastveno stanje znatno popravi kad krenu
konzumirati mlijeka od tih životinja.
Drugi, možda još
veći razlog zašto treba izbjegavati piti mlijeko je gubitak kalcija iz kosti.
Da dobro ste pročitali. Bombardirani smo reklamama o bogatstvu kalcija u
mlijeku i koristi konzumiranja mlijeka, ali
istina je sasvim drugačija. Naime, neto dobit organizma za kalcij je u negativnom
smjeru ako konzumiramo mlijeko.
Naime, sva hrana
koju konzumiramo a bogata je fosfatima (mlijeko spada u tu grupu) ostavlja “kiseli
pepeo” nakon probave, i samim time kiseli organizam ili spušta pH organizma. Tijelo,
da bi kompenziralo (podiglo) pH organizma, mora “ukrasti” alkalne minerale kao
što je kalcij iz kostiju. Iako mlijeko sadrži kalcij, tijelu je potrebno
duplo više kalcija iz kostiju da neutralizira pH.
Mnogi liječnici u
svijetu slažu se da je to još jedan mogući uzrok nastanka osteoporoze.
Eto, ako možete i “morate”
piti mlijeko tražite svježa nehomogenizirana, neprerađena mlijeka od pašnih
životinja po mogučnošću A1 genotipa.
Zoran Vručina
dipl.ing.preh.teh.
Autor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiAdministrator je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiDa li je to možda lapsus kada na kraju piše preporuka da pijemo mlijeko pašnih životinja A1 genotipa. Ne bi li trebalo pisati A2 genotipa?
OdgovoriIzbriši